۲ شیوه طرز تهیه نان شیرمال با خمیر نانوایی بدون فر و با فر
شیرمال یکی از نانهای سنتی و مورد علاقه ایرانیان بوده و علاوه بر ایران در کشورهای هندوستان و پاکستان نیز به شکلهای متنوعی تهیه شده است. نان شیرمال از نظر ظاهری شباهت بسیاری به نان فطیر دارد؛ اما تنها و مهمترین تفاوت این دو نان وجود شیر در دستور تهیه نان شیرمال است. با پخت نان شیرمال خانگی خانواده و دوستان خود را در میان وعده عصرانه و صبحانه شگفت زده کنید.
مزه شیرین و همراه با عسل و کنجد رومالی شده از یاد مصرف کنندگان آن فراموش نخواهد شد. در این مقاله اطلاعاتی در رابطه با طرز تاریخچه و تهیه نان شیرمال جمعآوری کرده و در اختیار شما قرار خواهیم داد. در صورت علاقه به موضوع پخت نان شیرمال تا انتهای این مطلب با بلاگ آموزش کافی شاپ سایت دهکده دانش و مهارت همراه باشید.
تاریخچه نان شیرمال
در گذشتههای دور نان شیرمال از سوی ایرانیان یک نان مقوی محسوب شده و از طریق جاده معروف ابریشم بهواسطه مغولان، وارد سرزمین پهناور هندوستان شده است. نکته جالب ورود نان شیرمال به هندوستان در این قسمت است که؛ مغولها این نان را برای اینکه نواب واجد علی شاه راحتتر بتواند غذاهایی گوشتی بخورد، با خود به این سرزمین بردند. مزه شیرین نان از سوی مردم هندوستان که خوراکهای تند در برنامه غذایی آنها بود، بهشدت مورد استقبال قرار گرفت.
از جاذبهها و فرهنگ غذایی کشور ایران و هند، نان شیرمال بوده و این نان از قدیمیترین نانهای شیرین و سنتی کشور است. بسیاری شیرمال را بهشکل دایره و با نقش و نگارهایی بر روی نان طبخ خواهند کرد. به جهت استفاده از شیر در دستور پخت، آن را نان شیرمال نام نهادهاند. از معروفترین نان شیرمالهای ایران میتوان به: شیرمال سمنان، شیرمال بیجار، شیرمال همدان و شیرمال نایین اشاره کرد.
تهیه نان شیرمال به شکل های مختلف
مواد اصلی آن شیر و آرد بوده و بهخاطر بافت نرم، ظاهر زیبا، طعم شیرین و عطر دلانگیزش طرفداران بسیار دارد. با تهیه نان شیرمال آن را در میان وعده عصر، صبحانه و حتی در ماه مبارک رمضان در وعدههای سحر و افطار مورد مصرف قرار دهید. با نان شیرمال خانگی، یک نان سالم و مقوی به خانواده خود هدیه دهید. اصلیترین روشهای تهیه نان شیرمال عبارت است از:
- نان شیرمال سنتی
- نان شیرمال ترکیهای
- نان شیرمال خانگی
- نان شیرمال با ماست
طرز تهیه نان شیرمال با ماست بدون فر
شیرمال یک نان سنتی و خوش عطر و طعم ایرانی بوده و در شهرهای مختلف بهروشهای متعددی پخت خواهد شد.
مواد اولیه جهت پخت نان شیرمال
مواد اولیه پخت نان شیرمال | |
آرد | 2 لیوان |
روغن مایع | نصف لیوان |
شکر | 5 قاشق غذاخوری |
ماست شیرین | نصف لیوان |
کره آب شده | 1 قاشق غذاخوری |
بیکینگ پودر | 2 قاشق مرباخوری |
وانیل | یک چهارم قاشق چایخوری |
تخم مرغ | 1 عدد |
*لیوان مورد مصرفی، از نوع لیوانهای دستهدار فرانسوی است.
مواد لازم جهت رومال نان شیرمال
مواد اولیه پخت نان شیرمال
آرد2 لیوانروغن مایعنصف لیوانشکر5 قاشق غذاخوریماست شیریننصف لیوانکره آب شده1 قاشق غذاخوری
- زرده تخم مرغ 1 عدد
- عسل یا پودر قند 1 قاشق غذاخوری
- کنجد 2 قاشق غذاخوری
- زعفران دم شده 2 قاشق غذاخوری
طرز تهیه نان شیرمال بدون فر
در طرز تهیه نان شیرمال مراحل زیر را بهترتیب و مرحله بهمرحله طی کنید.
- ابتدا ماست و بیکینگ پودر را در یک ظرف بریزید. مواد را هم نزنید. بهمدت 3 دقیقه صبر کنید تا ماست پف کند.
- تخم مرغ را در یک ظرف بشکنید. پس از اطمینان یافتن از سالم بودن تخم مرغ، وانیل را اضافه کرده و مخلوط کنید.
- شکر، روغن مایع و کره آب شده را نیز به تخم مرغ و وانیل افزوده و مواد را تا یکدست شدن کامل، هم بزنید.
- حال ماست و بیکینگ پودر را نیز به این مواد بیافزاید. کمی مواد را با هم مخلوط کنید.
- پس از 3 بار الک کردن آرد، آن را به مواد در طی سه مرحله اضافه کنید. هر زمان احساس کردید که میزان آرد کافی است، دیگر آرد را اضافه نکنید.
- یک سطح مسطح را در نظر گرفته و آن را با روغن کمی چرب کنید.
- تمام مواد مخلوط شده با آرد را بر روی این سطح ریخته و 10 دقیقه مواد را خوب ورز دهید.
- خمیر ورز داده شده را در یک ظرف برگردانده و 30 دقیقه به خمیر برای استراحت زمان دهید.
- خمیر را بهاندازه یک نارنگی تقسیم کرده و چانه بگیرید. اکنون این چانههای نان را با فاصله در یک تابه قرار دهید.
- زرده تخم مرغ، زعفران و عسل یا پودر قند را مخلوط کرده و با برس بر روی خمیر رومال بزنید. اکنون کنجد را نیز بر روی خمیر بپاشید.
- روی درب تابه حاوی خمیرها، دمکن قرار داده و بهمدت 10 دقیقه با شعله زیاد حرارت دهید تا تابه خوب داغ شود.
- تابه را بر روی شعله پخش کن قرار داده و 30 الی 40 دقیقه با حرارت کم اجازه دهید تا نان مغز پخت شود.
- پس از طلایی شدن زیر نان شیرمال، آن را از روی حرارت بردارید. اکنون نان شما آماده است. نوش جان!
طرز تهیه نان شیرمال مرحله به مرحله نرم و خوشمزه با فر
مواد اولیه جهت تهیه نان شیرمال عبارت است از:
- آرد 400 گرم
- شیر 1 لیوان
- خمیر مایه فوری 1 قاشق سوپخوری
- شکر 60 گرم
- نمک 1 قاشق چایخوری
- آب ولرم بهمیزان لازم
- زرده تخم مرغ 2 عدد
- کره بهمیزان لازم
- کنجد 2 قاشق غذاخوری
جهت تهیه نان شیرمال نرم و خوشمزه و بهکمک فر، مراحل زیر را مرحله بهمرحله پیش روید.
- مواد یخچالی مانند: شیر، کره را نیم ساعت قبل از شروع کار از یخچال خارج کنید تا به دمای محیط برسد.
- آرد را سه بار الک کنید.
- خمیر مایه و یک قاشق چایخوری شکر را با کمی آب ولرم در یک ظرف ریخته و 10 دقیقه زمان دهید تا اصطلاحا عمل بیایید.
- شکر، روغن، یک زرده تخم مرغ، نمک را با هم مخلوط کنید.
- اکنون خمیر مایه عمل آمده را به مواد بالا افزوده و خوب با هم ترکیب کنید.
- حدود 7 دقیقه خوب ورز دهید تا خمیر نرم شود.
- خمیر را به 4 یا 6 قسمت مساوی تقسیم کنید.
- سینی فر را چرب کرده و خمیرها را با فاصله در سینی قرار دهید.
- یک ساعتی اجازه دهید تا خمیر استراحت کند.
- پس از پف کردن خمیر، با وردنه آنها را به قطر یک و نیم سانتی برسانید.
- یک زرده تخم مرغ و کنجد را با هم ترکیب کرده و با قلمو بر روی خمیر نان بمالید.
- فر را با حرارت 350 درجه فارنهایت یا 175 درجه سانتی گراد روشن کنید تا گرم شود.
- اکنون خمیر نان را در طبقه وسط بهمدت 15 دقیقه قرار دهید.
- پس از سرد شدن نان، آن را با کمی کره بپوشانید تا براق و نرم شود. نوش جان!
*برای نرم و لطیفتر شدن نان، یک کاسه حاوی آب را در فر قرار دهید.
نکات مهم در تهیه نان شیرمال
- ماست مورد مصرفی در تهیه شیرمال، حتما شیرین باشد.
- اگر در زمان ورز دادن، خمیر به دستان شما چسبید؛ با کمی روغن دست خود را چرب کنید.
- آرد بهاندازه استفاده کنید؛ آرد زیاد سبب خشک شدن نان شیرمال خواهد شد.
- در صورت علاقه، در هنگام تهیه شیرمال از گردو و کشمش نیز میتوانید استفاده کنید.
- در میان چانههای نان فاصله مناسب در نظر بگیرید؛ زیرا نان شیرمال در زمان پخت پف خواهد کرد.
سوالات متداول
در این بخش از مقاله به پرسشهای احتمالی شما در رابطه با تهیه نان شیرمال پاسخ خواهیم داد. در صورت مطالعه مقاله و شکلگیری سوال جدید، آن را از بخش نظرات همین مطلب با ما در میان گذاشته تا جواب مناسب خود را دریافت نمایید.
برای تهیه نان شیرمال از چه آردی استفاده کنیم؟
آرد گندمی که در نانواییها برای پخت نان مورد مصرف است، مناسب برای تهیه شیرمال خواهد بود.
چرا خمیر نان شیرمال پف نمی کند؟
عواملی که باعث پف نکردن نان شیرمال خواهند شد، عبارت هستند از:
- استفاده از آرد زیاد
- کهنه بودن خمیر مایه
- استفاده از شکر و نمک زیاد
جایگزین خمیر مایه در نان شیرمال چیه؟
سفیده تخم مرغ، خمیر ترش نانوایی، جوش شیرین و بیکینگ پودر جایگزینهای مناسبی برای خمیر مایه در نان شیرمال خواهند بود.
رومال نان شیرمال چیست؟
موادی همچون: زرده تخم مرغ، زعفران و عسل با هم ترکیب کرده و روی نان شیرمال را با آن بمالید؛ به این کار رومال نان شیرمال گویند.
بهترین دوره یادگیری برای آموزش انواع نان کافی شاپی کجاست؟
دوره آموزش کافی شاپ (باریستا و بارتندر) سایت دانش و مهارت محلی مناسب جهت یادگیری مراحل آمادهسازی انواع نوشیدنی سرد، گرم، شیرینی و نان کافیشاپی خواهد بود. با حضور موفقیتآمیز در این کلاسها شاهد افزایش اطلاعات علمی و توان عملی خود شوید. همچنین در کنار اخذ گواهینامه بینالمللی دو زبانه از دانشگاه نورث وست، امکان دریافت وام 50 میلیون تومانی از سوی بانک مهر اقتصاد را نیز خواهید داشت.