طرز تهیه شیرینی نخودچی با انواع روغن، بدون فر و با فر
برای تهیه شیرینی نخودچی دستورها و روشهای زیادی وجود دارد، اما پایه اصلی مواد اولیه آن آرد نخودچی، پودر قند، روغن صاف قنادی و پودر هل است. این شیرینی سنتی از خوشمزه و محبوبترین شیرینیها در بین مردم ایران بوده و با کمترین مواد اولیه در منزل تهیه خواهد شد. اغلب بانوان ایرانی برای عید نوروز به آمادهسازی و تهیه شیرینی نخودچی در کنار شیرینی مربایی خواهند پرداخت.
برای تهیه این شیرینی فوقالعاده بیشتر از قالب شبدر ریز استفاده خواهد شد، هرچند به شکل قالبهای دیگری مانند: ستاره، قلب، اشک و بیضی هم دیده خواهد شد. در این مقاله به دنبال آموزش نکات مهم در زمینه انواع روشهای تهیه شیرینی نخودچی خواهیم بود. درصورتیکه علاقهمند به یادگیری روشهای آمادهسازی شیرینی نخودچی هستید، تا انتهای این مطلب با بلاگ آموزش کافیشاپ سایت مهارت و دانش همراه باشید.
معرفی شیرینی نخودچی
شیرینی نخودچی با اصالت خاص خود در نقاط مختلف کشور طرفداران خاص خود را دارد. اصالت شیرینی نخودچی متعلق به استان قزوین بوده و همانطور کهِ از نامش پیداست ماده اصلی آن آرد نخودچی خواهد بود. این شیرینی بیشتر در زمان عید باستانی نوروز تهیه شده و شما بهراحتی و با دستورهای مختلفی که در این مقاله بیان شده، خواهید توانست بهترین شیرین نخودچی را آماده کنید.
علاوه بر تهیه شیرینی نخودچی که کار سختی هم نیست، مصرف آن در دورهمیها، مهمانیهای عصرانه و دیدوبازدیدهای عید نوروز در کنار دوستان و خانواده لذتبخش خواهد بود. شیرینی نخودچی با روشهای متفاوت اما مواد اولیه تقریباً یکسان تهیه خواهد شد. بنابراین با دردسترس داشتن مواد اصلی بهراحتی میتوان با هر شرایطی این شیرینی کمهزینه را تهیه نمود.
انواع آمادهسازی و تهیه شیرینی نخودچی
تهیه و آمادهسازی شیرینی پرطرفدار نخودچی کار سختی نبوده و نیاز به تبحر خیلی بالایی ندارد. برای پخت شیرینی نخودچی میتوان از روشهای مختلفی استفاده نمود. ما در این بخش به معرفی و بررسی برخی از آنها خواهیم پرداخت.
انواع روشهای آمادهسازی شیرینی نخودچی عبارت است از:
- شیرینی نخودچی بدون فر و در قابلمه
- شیرینی نخودچی با تستر
- شیرینی نخودچی در ماهیتابه دوطرفه
- شیرینی نخودچی با کره
- شیرینی نخودچی با استفاده از فر
- شیرینی نخودچی با استفاده از روغن مایع
- شیرینی نخودچی با مایکروفر
طرز تهیه شیرینی نخودچی با روغن مایع بدون فر
تهیه شیرینی نخودچی با روغن مایع یکی دیگر از چندین روش پخت این شیرینی است. برای تهیه شیرینی نخودچی لذیذ به مواد زیر نیاز دارید:
مواد لازم | |
آرد نخودچی | 250 گرم |
پودر قند | 150 گرم |
روغن مایع | 45 گرم |
پودر هل | نوک قاشق چایخوری |
درصورتیکه شما بخواهید شیرینی نخودچی را با روغن مایع و در خانه آماده نمایید، باید مراحل زیر را طی کنید:
- در مرحله نخست آرد نخودچی را الک کنید.
- سپس پودر هل و پودر قند را اضافه نموده و هم بزنید.
- روغن مایع را گرم کرده و بعد از خنک شدن به مواد خشک اضافه نمایید.
- همه مواد را یک دقیقه با دست ورز داده تا خمیر منسجم و یکدستی شکل گیرد.
- قابلمه بزرگی را روی شعلهپخشکن قرار داده، پایه استیلی داخل آن بگذارید، سپس قابلمه کوچکتری را درون قابلمه بزرگ قرار دهید.
- شیرینیها را در قابلمه کوچک بچینید.
- درب قابلمه را ببندید.
- 20 دقیق اجازه دهید تا شیرینیها بپزند.
- بهمحض طلایی شدن زیر شیرینیها حرارت را خاموش کرده و درب قابلمه را بردارید تا شیرینی نخودچی خنک شود.
- بعد از خنک شدن آنها را درون ظرف سرو بچینید.
طرز تهیه شیرینی نخودچی در ماهیتابه رژیمی
یکی از این روشها تهیه شیرینی نخودچی در ماهیتابه رژیمی بوده، که در این قسمت به آن خواهیم پرداخت. برای آمادهسازی شیرینی نخودچی در ماهیتابه رژیمی یا دوطرفه مواد زیر را لازم دارید:
مواد لازم | |
آرد نخودچی | 500 گرم |
آرد سفید | 3 قاشق غذاخوری |
پودر قند | 175 گرم |
روغن جامد | 175 گرم |
پودر هل | 1 قاشق چایخوری |
وانیل | نصف قاشق چایخوری |
بعد از تهیه مواد اولیه این شیرینی به مراحل دستور پخت آن خواهیم رسید:
- آرد نخودچی، آرد سفید، پودر قند و پودر هل را الک کرده و با هم مخلوط کنید.
- در مرحله بعد روغن را اضافه نموده و ورز دهید.
- خمیر را روی سطح صاف و یکدست با وردنه پهن نمایید.
- خمیر را قالب بزنید.
- کف تابه رژیمی را کمی چرب نموده و روی اجاق گاز قرار دهید.
- شیرینیها را در ماهیتابه بچینید.
- درب ماهیتابه را بسته، دمای زیر آن باید کم باشد تا کاملاً پخته شود.
- 10 الی 15 دقیقه زمان مناسبی است تا شیرینی نخودچی آماده شود.
طرز تهیه شیرینی نخودچی با فر
برای تهیه شیرینی نخودچی با فر به مواد زیر نیاز دارید:
مواد لازم | |
آرد نخودچی | 250 گرم |
روغن | 125 گرم |
پودر قند | 150 گرم |
پودر هل | نصف قاشق چایخوری |
زعفران سابیده شده | 1 قاشق مرباخوری |
پودر یا خلال پسته و بادام | به مقدار لازم |
طرز تهیه شیرینی نخودچی با فر عبارت است از:
- روغن جامد را در محیط آشپزخانه قرار داده تا کاملاً شکل مایع به خود بگیرد.
- پودر قند را الک کرده و با روغن مخلوط کنید.
- به مدت 5 دقیقه پودر قند و روغن را هم زده تا خمیر یکدست و لطیفی بهدستآید.
- زعفران سابیده شده را دمکرده و هل را بسابید.
- زعفران و پودر هل را مخلوط کرده و به مواد اضافه نمایید.
- آرد نخودچی را چند بار الک کرده و به مواد اضافه کنید.
- همه مواد را با هم ورز داده تا خمیر یکدستی بهوجود آید.
- برای استراحت خمیر را در پلاستیک فریزر ریخته و به مدت 7 الی 8 ساعت در یخچال قرار دهید.
- در ادامه فر را روی 170 درجه سانتیگراد قرار داده تا داغ شود.
- با کاغذ روغنی سطح سینی را بپوشانید.
- خمیر را در ظرفی مسطح ریخته و با وردنه به صورت یکدست پهن نمایید.
- خمیر شیرینی را قالب زده و با فاصله در سینی بچینید.
- با خلال بادام، پسته و یا پودر گل محمدی روی شیرینیها را تزئین کنید.
- سینی فر را در طبقه وسط فر قرار دهید.
- 20 دقیقه زمان مناسبی برای پخت شیرینی نخودچی است.
- بعد از پخته شدن سینی را از فر خارج کرده و تا زمانی که شیرینی کاملاً سرد نشده به آنها دست نزنید، زیرا اینکار باعث پودر شدن شیرینی خواهد شد.
*بهتر است روغن شیرینی مخلوط مساوی از روغن صاف و روغن جامد باشد.
طرز تهیه شیرینی نخودچی با کره در فر
یکی از شیرینیهای محبوب بین مردم شیرینی نخودچی با کره است. بسیاری از طرفداران این شیرینی سلیقه خود را ترجیح داده و به تهیه شیرینی نخودچی در منزل خود خواهند پرداخت. در این بخش از مطلب به دستور تهیه شیرینی نخودچی با کره در فر خواهیم پرداخت.
مواد اولیه برای شیرینی نخودچی با کره در فر عبارت است از:
مواد لازم | |
آرد نخودچی | 500 گرم |
کره | 250 گرم |
پودر قند | 250 گرم |
پودر هل | نصف قاشق چایخوری |
هل سابیده شده | 1 قاشق مرباخوری |
زعفران سابیده شده | 1 قاشق غذاخوری |
خلال پسته یا بادام | به مقدار لازم |
برای تهیه شیرینی نخودچی با کره در فر مراحل زیر را باید به ترتیب انجام داد:
- در ابتدا کرده را در محیط آشپزخانه قرار داده تا نرم شود.
- سپس پودر قند و کره ذوب شده را به مدت 5 دقیقه هم بزنید تا خمیر نرم و لطیفی تهیه شود.
- آرد نخودچی و پودر هل را 2 الی 3 بار الک کرده و به مواد اضافه نمایید.
- مواد را با هم ورز داده تا خمیر منسجم و یکدستی ایجاد شود.
- زعفران دمکرده را به مواد اضافه کرده، مجدد ورز دهید تا خمیر یکرنگی بهدست آید.
- خمیر شیرینی را در سلفون قرار داده و اجازه دهید 5 الی 6 ساعت استراحت کند.
- فر را در دمای 170 درجه سانتیگراد تنظیم کرده تا گرم شود.
- در ادامه مواد را درسینی با وردنه پهن کنید.
- خمیر را قالب زده و در سینی فر بچینید.
- روی شیرینیها را به سلیقه خود، با کمی زعفران، خلال بادام و خلال پسته تزئین کنید.
- سینی را در طبقه وسط فر قرار داده و زمان را روی 25 دقیقه تنظیم نمایید.
- بعد از پختن شیرینیها سینی را از فر بیرون آورده و تا خنک شدن به آنها دست نزنید.
*مراقب باشید تا شیرینیهای شما نسوزند و مدام به آنها سر بزنید.
*درصورتیکه به شیرینی نخودچی تردتری علاقه دارید، مقداری از آردنخودچی کم کرده و معادل آن آرد برنج اضافه نمایید.
شیرینی نخودچی برای دیابتیها
طبق تحقیقات محققان شیرینی خشک بهعلت چربی کمتر، در زمان سریعتری باعث بالا رفتن قند خون خواهد شد، بنابراین افرادی که دچار دیابت هستند در خوردن شیرینی نخودچی باید مراعات نمایند. برای تهیه شیرینی نخودچی مناسب افراد دارای دیابت به مواد زیر نیاز است:
مواد لازم | |
آرد نخودچی | 200 گرم |
روغن جامد | 100 گرم |
شکر رژیمی | 25 گرم |
هل آسیاب شده | 1 قاشق چایخوری |
تخممرغ | 1 عدد |
طرز تهیه شیرینی نخودچی برای افراد مبتلا به دیابت
- شکر رژیمی را همراه روغن جامد کاملاً هم بزنید.
- آرد نخودچی را به مواد اضافه کرده، به آرامی با دست ورز دهید.
- در این مرحله تخممرغ را اضافه نموده و مجدد ورز دهید.
- خمیر را در سینی پهن کرده و قالب بزنید.
- درصورتیکه قالب در دسترس نبود، از خمیر به اندازه گردوهای کوچک برداشته و گرد کنید.
- خمیرهای آماده شده را در سینی فر که با کاغذ روغنی پوشانده شده بچینید.
- فر را از قبل در دمای 170 درجه سانتیگراد قرار داده تا گرم شود.
- سینی فر را در قسمت وسط فر قرار داده، زمان 10 الی 15 دقیقه برای پخت شیرینی نخودچی کافی است.
*اگر خمیر شیرینی نخودچی منسجم نبود حتماً آن را چرخ کنید.
*درصورتیکه هنگام قالب زدن یا گرد کردن متوجه شدید چربی خمیر زیاد است، کمی آرد نخودچی اضافه کرده و مجدد ورز دهید.
سؤالات متداول
در این بخش از مقاله به سؤالات احتمالی شما راجع به طرز تهیه شیرینی نخودچی پاسخ خواهیم داد. درصورتیکه پرسش دیگری به ذهن شما رسیده، آن را از طریق نظرات همین بخش با ما در میان گذاشته، تا در کوتاهترین زمان ممکن پاسخ آن را دریافت نمایید.
مدت زمان پخت شیرینی نخودچی در فر
از آن جایی که بافت خمیر شیرینی نخودچی بسیار لطیف و سبک بوده، فقط کافی است تا شما فر را روی دمای 170 درجه سانتیگراد قرار داده تا گرم شود. در نهایت 15 الی 25 دقیقه زمان نیاز بوده تا شیرینیها پخته شوند.
اگر خمیر شیرینی نخودچی سفت شد چه کنیم
درصورتیکه خمیر شیرینی خشک و سفت شده، حتماً از آرد زیادی استفاده کردهاید و رطوبت آن کم است. بنابراین به کف دستانتان روغن زده و خمیر را ورز بدهید. همینطور بهتدریج چربی لازم را وارد خمیر کرده و این کار باعث شده تا از سفت شدن شیرینی کاسته شود.
چرا خمیر شیرینی نخودچی ترک میخورد
رعایت چند نکته در تهیه خمیر شیرینی نخودچی باعث خواهد شد تا از ترک خوردن آن جلوگیری شود. از جمله اینکه؛ در ابتدا آرد نخودچی چندین بار الک شود. فر نباید بیش از حد داغ شده باشد. ورز دادن بهاندازه خمیر نیز از علت دیگر ترک نخوردن شیرینی نخودچی است.
آیا خمیر شیرینی نخودچی باید استراحت کند
خمیر شیرینی نخودچی را در ظرفی ریخته و با پلاستیک یا سلفون بپوشانید. بهتر است حدود شش الی بیست و چهار ساعت در یخچال استراحت کند. البته هرچقدر این زمان بیشتر باشد شیرینی باکیفیتتری تهیه خواهد شد.
علت چسبیدن خمیر شیرینی نخودچی به قالب
درصورتیکه از روغن یا کره زیادی در تهیه خمیر شیرینی نخودچی استفاده شده باشد، چسبندگی خمیر زیاد خواهد شد. برای کم کردن چسبندگی خمیر به دست، قالب و وردنه کمی آرد روی آنها بپاشید.
اگر خمیر شیرینی نخودچی شل شد چه کنیم
درصورتیکه خمیر شیرینی نخودچی بیش از اندازه شل شده، مقداری آرد برنج به آن اضافه نمایید. کم کم آرد برنج را افزوده و ورز دهید تا سفت نشود.
چرا خمیر شیرینی نخودچی پودر میشه
علت اصلی پودر شدن و یا متلاشی شدن خمیر شیرینی نخودچی ورز ندادن کامل و درست آن است. هرچند ورز دادن زیاد خمیر نیز مشکلاتی را بههمراه خواهد داشت. بنابراین خمیر باید بهاندازه و درست ورز داده شود.
علت شل شدن خمیر شیرینی نخودچی
از دلایل شل شدن خمیر شیرینی نخودچی میتوان به زیاد بودن روغن آن اشاره نمود. در این مواقع کمی آرد برنج یا آرد نخودچی باید اضافه شود تا نتیجه بهتری به وجود آید.
بهترین دوره آموزش پخت انواع شیرینی در ایران کجاست؟
دوره آموزش کافی شاپ (باریستا و بارتندر) سایت دانش و مهارت محلی مناسب جهت یادگیری مراحل آمادهسازی انواع شیرینی سنتی و کیک کافیشاپی خواهد بود. با حضور موفقیتآمیز در این کلاسها شاهد افزایش اطلاعات علمی و توان عملی خود شوید. همچنین در کنار اخذ گواهینامه بینالمللی دو زبانه از دانشگاه نورث وست، امکان دریافت وام 50 میلیون تومانی از سوی بانک مهر اقتصاد را نیز خواهید داشت.